Satu pasien suspect corona meninggal dunia di Padang

Benarkah Meninggal Dunia Karena COVID-19 Dianggap Mati Syahid?

PERTANYAAN:
Adakah mereka yang meninggal dunia kerana COVID-19 ini dikira sebagai mati syahid? Harap dapat pencerahan mengenai perkara ini.

JAWABAN:
Kami mulakan dengan firman Allah SWT:

وَلَا تَقُولُوا لِمَن يُقْتَلُ فِي سَبِيلِ اللَّـهِ أَمْوَاتٌ ۚ بَلْ أَحْيَاءٌ وَلَـٰكِن لَّا تَشْعُرُونَ
“Dan janganlah kamu mengatakan (bahawa) sesiapa yang terbunuh dalam perjuangan membela agama Allah itu ialah orang-orang mati; bahkan mereka itu orang-orang yang hidup (dengan keadaan hidup yang istimewa), tetapi kamu tidak dapat menyedarinya.” (Surah al-Baqarah: 154)

Ayat di atas merupakan peringatan kepada orang-orang yang beriman agar jangan mengatakan mereka yang telah terbunuh dalam jalan Allah (membela agama-Nya) ialah orang-orang yang mati (tiada apa-apa nilai). Bahkan mereka itu adalah orang-orang yang hidup dengan keadaan hidup yang istimewa (khusus) di dalam kubur-kubur mereka, yang mana tidak diketahui bagaimana hidupnya itu (kaifiyatnya) melainkan oleh Allah SWT. Akan tetapi kamu juga tidak dapat menyedarinya. Dan ini adalah merupakan dalil yang menunjukan kepada wujudnya nikmat di dalam kubur. (Lihat: al-Tafsir al-Muyassar, hlm. 24)

Orang Islam yang mati kerana wabak dikira mati syahid

BACA JUGA:   Kapolsek Gelar Resepsi Pernikahan Mewah di Tengah Pandemi Covid-19

Terdapat banyak riwayat yang menyebutkan akan perkara ini. Antaranya riwayat daripada Abu Hurairah R.A, bahawa Rasulullah SAW bersabda:

الشُّهَداءُ خَمْسَةٌ: المَطْعُونُ، والمَبْطُونُ، والغَرِيقُ، وصاحِبُ الهَدْمِ، والشَّهِيدُ في سَبيلِ اللَّهِ
“Orang yang mati syahid lima golongan iaitu orang yang mati kerana Taun (wabak), mati kerana penyakit perut, mati lemas, mati ditimpa runtuhan dan mati syahid di jalan Allah.” [Riwayat al-Bukhari (2829) dan Muslim (1914)]

Di dalam riwayat yang lain bahawa Baginda SAW bersabda:

مَن قُتِلَ في سَبيلِ اللهِ فَهو شَهِيدٌ، ومَن ماتَ في سَبيلِ اللهِ فَهو شَهِيدٌ، ومَن ماتَ في الطّاعُونِ فَهو شَهِيدٌ، ومَن ماتَ في البَطْنِ فَهو شَهِيدٌ
“Sesiapa yang dibunuh di jalan Allah ialah orang yang syahid, sesiapa yang mati kerana Taun juga ialah orang yang syahid dan sesiapa yang mati kerana penyakit perut juga ialah orang yang syahid.” [Riwayat Muslim (1915)]

Begitu juga, hadith yang diriwayatkan daripada Anas bin Malik R.A, bahawa Rasulullah SAW bersabda:

الطّاعُونُ شَهادَةٌ لِكُلِّ مُسْلِمٍ
“Wabak Taun itu adalah (penyebab) mati syahid bagi setiap Muslim.” [Riwayat al-Bukhari (2830) dan Muslim (1916)]

Hadith-hadith di atas jelas menunjukkan bahawa orang Islam yang mati kerana wabak (Taun) dianggap sebagai mati syahid. Kurniaan gelaran syahid ini adalah dianugerahkan sendiri oleh Baginda SAW sebagaimana yang dapat kita lihat menerusi hadith-hadith tersebut.

BACA JUGA:   Ayah Sambung Terbaik! Cara Sonny Septian Merayakan Ulang Tahun King Faaz Banjir Pujian Rekan Artis, Netizen: Masyaallah, Laki-laki Sejati

Imam al-Nawawi menyebutkan bahawa kesemua jenis kematian itu dianggap sebagai mati syahid disebabkan kelebihan kurniaan Allah SWT (kepada mereka) kerana dahsyatnya kesakitan dan kepedihan kematian tersebut yang ditanggung mereka. (Lihat: al-Minhaj fi Syarh Sahih Muslim, Cet. Dar al-Siddiq, 5/550)

Pembahagian mati syahid

Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *